Domeinnaam instellen

Gepubliceerd op 20 november 2022 om 14:33
Domeinnaam instellen

Domeinnaam, hostingpakket en email accounts: Wanneer je de wereld van het web wilt betreden dan is de eerste stap het vastleggen van een domeinnaam. Het is raadzaam dit zo snel mogelijk te doen, want als jouw gewenste domeinnaam eenmaal in bezit is van een ander dan is het lastig om deze alsnog in handen te krijgen. De domeinnaam zal dan namelijk in bezit zijn van iemand anders die hier een website op gaat plaatsen.

 

Domeinnaam al bezet?

Ook zijn er handelaren actief die domeinnamen vastleggen met het doel deze met hoge winst door te verkopen. De bedragen lopen uiteen van een paar honderd euro tot exorbitante bedragen. De duurste domeinnaam die ooit van eigenaar wisselde was seks.com voor maar liefst 13 miljoen dollar! Is je domeinnaam al bezet, maar wil je deze echt graag in bezit krijgen? Via de website https://www.sidn.nl/whois/ (voor .nl domeinnamen) of https://www.whois.com/whois/ kun je achterhalen wie de eigenaar is en contact opnemen.

 

Domeinnaam kiezen

Een domeinnaam kiezen is ook iets wat je één keer doet en daarna niet gemakkelijk meer wijzigt. Als je namelijk aan de slag gaat met je website dan groeit het aantal bezoekers en de ‘autoriteit’ van je domein en dat wil je niet kwijtraken.

 

Aandachtspunten bij het kiezen van je domeinnaam:

  • Kies een duidelijke link met de bedrijfsnaam en eventueel een verwijzing naar de dienstverlening, zodat het voor de potentiële klant direct duidelijk is naar welke website hij/zij gaat.
  • Kies een domeinnaam die gemakkelijk leesbaar is. Een extreem voorbeeld: patserrebouw.nl kan een heel verkeerde associatie opwekken…
  • Controleer domeinnamen die er erg op lijken. Bestaat jansenkapper.nl al? Kies dan niet voor jansenkapper.nl of jansenkapper.com. Kies dan bijvoorbeeld voor kapsalonjansen.nl en leg ook kapsalon-jansen.nl en andere varianten zoals kapsalonjansen.com vast. Een domeinnaam kost nog geen 10 euro per jaar en hiermee voorkom je veel problemen.
  • Kies een korte domeinnaam: heb je een lange bedrijfsnaam zoals Pieters, Jansen en Frederiksen Advocaten? Kies dan voor bijvoorbeeld pjf-advocaten.nl.
  • Welke extensie moet je kiezen? Wil je je richten op de Nederlandse markt? Kies dan primair voor een .nl account. Voor de Europese markt kies je voor .eu en internationaal voor .com. De keuze is dus afhankelijk van je werkgebied.

 

Wat kost een domeinnaam?

Een domeinnaam kost weinig. Voor enkele euro’s tot enkele tientjes per jaar heb je al een domeinnaam. Een .nl domeinnaam heb je voor 5-10 euro. Er zijn tegenwoordig ook allerlei andere extensies zoals .com, .shop, .amsterdam, .info en ga zo maar door.

 

Wil je een website of een webshop starten dan heb je met meer kosten te maken, zoals een hostingpakket. Dit is simpel gezegd ‘het eilandje’ waarop je je website gaat bouwen. Je website gaat namelijk draaien op een webserver (vaak in een datacenter) van het hostingbedrijf en daar betaal je een jaarlijkse bijdrage voor. Ook heb je emailadressen nodig die horen bij je website, bijvoorbeeld info@mijndomeinnaam.nl. Soms betaal je daarvoor een opslag.

 

Is mijn domeinnaam nog vrij?

Er zijn zeer veel bedrijven waar je je domeinnaam kunt registreren. Voorbeelden van grote Nederlandse aanbieders zijn www.mijndomein.nl, www.strato.nl en www.transip.nl. Deze websites hebben ook een domeinnaam-checker. De prijsverschillen zijn te verwaarlozen. Het is raadzaam om al je domeinnamen bij één aanbieder onder te brengen. Dat is wel zo overzichtelijk.

 

Terminologie

Doorverwijzen

Is je website nog niet klaar of heb je meerdere domeinnamen vastgelegd die je aan dezelfde website wilt koppelen? Je kiest dan één domeinnaam waar je je hostingpakket op plaatst en je website op gaat bouwen. Dat wordt dus de domeinnaam (URL) die je gaat communiceren naar je klanten. De overige domeinnamen kun je vervolgens doorverwijzen naar je hoofddomein. Dit doe je bij je domeinleverancier (zoals mijndomein.nl). Dit wordt ook wel een 301-redirect genoemd.

DNS en Nameserver instellen
DNS staat voor Domain Name System en deze worden opgeslagen in je Nameserver. DNS regels en Nameservers instellen is een technisch aspect. Dit is bijvoorbeeld nodig om je website te koppelen aan je hostingpakket. Door deze koppeling weet een browser waar hij de websitebezoeker naartoe moet sturen om jouw website te bekijken. Weet je niet precies hoe het moet? Neem dan even contact op met de leverancier van je domeinnaam of de webdeveloper.

 

Autorisatiecode/token of houder wijzigen

Wil je je domeinnaam verhuizen of overdragen aan een ander? Dan heb je een autorisatiecode/token nodig. Dit kun je opvragen bij de domeinnaamleverancier. Let op: draag de code pas over aan de koper na betaling of als je er zeker van bent dat de betaling zal worden verricht.

 

Taken*:

  • Domeinnaam (of -namen) vastleggen
  • Bestel een hostingpakket
  • Activeer een e-mailadres (of meerdere)
  • Stel DNS en Nameserver in

 

* Heb je een webdeveloper? Dan kan hij je hier eventueel mee helpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.